Koçlukla İlgili Kafanızdaki Altı Önemli Sorunun Cevabı

Ağu 11, 2015   //   by admin   //   Kişisel Gelişim  //  No Comments

Ünlü bir programda ünlü bir yaşam koçuna sorulan soruları tamamen tesadüf eseri duydum geçen akşam…ama biliyorum ki hiç bir şey tesadüf değildir. Belki de siz değerli okuyucularımdan bazıları bir koçla çalışmak istiyorlar ama bu soruları kendilerine sordukları ve o programın sunucusuyla aynı fikri paylaştıkları için kendi değişimlerinde en büyük engeli kendileri koyuyorlar.

İşte belki de sizin de kafanızda dönüp duran sorulardan bazıları ve cevapları;

1-Neden insanlar bir psikolog ya da psikyatriste girmiyor da,  siz koçlara gidiyorlar…Hayal tacirlerine..

Birincisi koçlar hayal taciri değildir, umut ya da hayal taciri falcılar için kullanılır ki koçlar hiç bir şeyi danışanlarından daha iyi bilmezler. Koçluk profesyonel bir meslektir ve amacı kişiye ayna tutmaktır. Kişinin herhangi bir hastalığı ya da problemi yoktur. Hedefi vardır ve kendi kendini sabote ediyordur bu nedenle mutsuzdur. Düşünsenize bir hayaliniz var ve sizin için her zaman bir hayal olarak kalacak. İşe her gün ayağınızı sürüyerek gidiyorsunuz ama hayal bile kurmaya korkuyorsunuz. Keşke olsa, keşke herkes tek başına o gücü bulabilse, keşfedebilse, keşke herkes kendi yaşamının koçu olabilse… böyle insanlar yok mu elbette var. Peki yapamayanlar? İşte kurumsal bir firmada yönetici havuzunda olan bir danışanımın yorumu.

İnci hanım Sizin de desteğinizle başaracağımdan hiç kuşkum yok. Kendimin en iyisini keşfetmeyi öğrettiğiniz için çok teşekkür ederim.

Neden psikoloğa ya da psikiyatriste gitmiyorlar? Çünkü tek istedikleri topu sürmelerine yardımcı olacak bir yol arkadaşı bir takım çalışması, golü zaten kendileri atacaklar. Tek başlarına yapamazlar mı neden Koç’a gidiyorlar? Yapabilirler, yapamayanlar için ise en büyük sıçrama yardım almaktır.

2-Verdikleriniz hap gibi bilgiler mi? İstiyorlarsa felsefe okusunlar büyük Türk romancılarını okuyup bilgeleşsinler. Bilgelik arıyorlarsa…

Herkes kendi tekâmülü için buradadır. Hepimiz öyle. Kimse bir başkasına yardım edemez. Çünkü bir başkası yok. Herkes kendine yardım eder. Bir Koç’a danışanı ayna olur, koç danışanına ayna olur. Kısacası şunu anlamak bilgelik gerektirir. ‘Konuştuğumuz şeyi aramakla bulamazsınız onu ancak arayanlar bulabilir’ eski bir sufi deyişi. Kısaca bunu anlayınca bu soruyu sormaya gerek kalmaz.

3-Kişisel gelişim lafından tiksiniyorum, herkes koç..

Evet kesinlikle katılıyorum.5 tam günlük eğitimlerde Koçluk yapılamaz olmasına rağmen Koçluk sertifikası alan ve çok özgüvenli kişiler, ben koçum diye piyasaya çıkar ve yerinizi açar tabelasını da asar.. Ama 3 danışandan sonra eğer yeterince mesleğinin ehli değilse biri çıkar ve ‘bu neyin özgüveni ?’ der…haklılar deyip ya vazgeçer ya konu hakkında kendinisini geliştirmesi gerekir.. Koçluk bir meslektir. Dünyaca kabul görmüş bir meslek. Koçlar kimseyi geliştirmez, akıl vermez. Hepimizin aklı bizlere yeter. 

4-Kitapların hepsi çer çöp içi boş. Basılmamalılar…

Bazılarının içinin boş olduğuna katılıyorum. Özellikle kişisel gelişime yönelik bir kitap yazarken kişi kendi yolculuğunu yazar. Ancak kişisel bir tecrübesi yoksa başka kitapların söylediklerini evirir çevirir ve tekrar yazar. Bana göre her kitap değerlidir çünkü her insan Allah’ın bir parçasıdır ve onun yaratıcı özelliğini taşır. Okuyan kişide bir cümlesi ilham uyandırdırabilir ve kişi yeniden başlamak isteyebilir. Yazılan kitaplardan hap niteliğinde bilgi bekleyen okuyucuya, bu kitapların neden basıldıklarını danışsanız daha iyi olabilir. Geçenlerde gördüğüm bir karikatür beni çok güldürmüştü. Bir adam kitapçıya gider ve bir kitaba bakar. 5 adımda başarı isimli bir kitaptır bu. Adam satış danışmanına şunu sorar. ‘bunun üç adımda başarıya götüreni yok mu?’

5-Adam aç,parası yok borcu var, sizin verdiğiniz bilgilerle karnını doyurabilecekleri mi?

Eminim sizlerde dibe vurduğu halde tekrar başlayan, kimse ona inanmazken kendine inanarak çok kısa sürede çok başarılı işler başaran fakirlikten bolluğa berekete kavuşan insanlarla karşılaşmışsınızdır. Bir an için yüreklenirsiniz. Belki bende yapabilirim dersiniz. Peki şimdi ben soruyorum. Bunu yapabilmiş bu kadar insan varken, bu insan da hayatını dönüştüremez mi? Diyelim ki değiştiremedi, bu kadar çok bir koçla çalışarak ya da kendi başına hayatını dönüştürmüş insan varken dönüştürmemiş kişiler baz alınarak Koçluk mesleğinin yaralılığı tartışılabilir mi?

Ve siz eğer Maslow’un piramidimin en alt seviyesindeki insan sizin söylediklerinizi ne yapsın diyorsanız, ve eğer siz bile böyle düşünüyorsanız o insan üst seviyelere nasıl çıkacak? Bu kişi beş parasız da olabilir. Kendini gerçekleştirmenin para kazanmakla bir ilgisi olmadığıni emimin Koç’a giden gitmeyen büyük bir kitle biliyordur.

6-O fakir ama evinde mutlu huzuru var diyorsun… Dışarıda birileri parseli topluyor ama…

Bu ekonomistlerin ya da ekonomi politikalarının konusu olabilir ancak tekrar ediyorum kendini gerçekleştirmenin para ile ilgisi yoktur, ne çok insan vardır fakir ama kendini gerçekleştirerek ölmüştür daha fazla bilgi için bakınız Maslow-İhtiyaçlar Teorisi

Evet sevgili gönül dostları, bugüne kadar belki size doğru soruları soracak doğru geri bildirimi verecek ve hedefiniz yolunda size yol arkadaşlığı yapacak bir profesyonel aramışsınızdır ama kişisel ve kurumsal koçluğun ne demek olduğunu ( Kurumlarda Koçluk günümüzde şirketlerde yoğun olarak uygulanmakta şirket içi koçlar yetişmektedir) anlamaya çalışmayan ya da bu işi ticarete dökmüş ancak eline yüzüne bulaştırmış bir kesimi baz alarak mesleğe olumsuz gözle bakan yazılar ve programlar yüzünden, gerekse çevrenizdeki iyi niyetli ama araştırmamış kişiler yüzünden henüz bu hizmete başvurmamış olabilirsiniz. Umarım sorularınıza biraz olsun yanıt bulabilmişsinizdir.

Sevgiyle kalın

İnci Aktaş

(224)2434314

Online Eğitimlere kayıt için; www.plenahuman.com internet sitemizi ziyaret edebilirsiniz. Tüm online eğitimlerimize sitemizden ulaşabilirsiniz.

Leave a comment

Ara

Kategoriler