Browsing articles tagged with " öfke kontrolü"

Öfkeyi anlamak ve başa çıkmak

May 16, 2019   //   by admin   //   Makaleler  //  No Comments

 Sıklıkla öfke sorunları olan danışanlarla çalışırız. Her şeyin, hayatın onları kızdırdığını, haksızlığa uğradıklarını, incitildiklerini, hor görüldüklerini, zarar gördüklerini düşünerek anlık tepkiler vererek öfkelerine yenik düşerler. Öfke, doğası gereği karşı taraftan zarar gördüğümüz ya da incindiğimizi düşündüğümüz zaman ya da bizim önem ve değer verdiğimiz şeylerin ihlali gerçekleştiği zaman hissedilir. Gerçekte bu bir inançtır çünkü haksızlığa uğramak ya da zarar görmek tamamen görecelidir ya da kuralların ihlal edilmesi tamamen kişinin deneyimlerine ve yaşantısına göre şekillenir.

   Danışanlarımızın yorumları sıklıkla şu şekildedir: Eşimin ya da iş arkadaşlarımın beni öfkelendiren davranışları var derler. Burada sıklıkla bahsettikleri, kendisinin önem verdiği değerlerin ya da kuralların ihlal edilmesi neticesinde duygularının kontrolünü kaybetmeleridir. Öfke de kızdığımız olaylara verdiğimiz tepkidir aslında.İşini kaybeden birinin özgür hissetmesi doğal olabilir ama yine de bu doğallığı belirleyen tamamen içinde bulunduğu durumdur. Çünkü kişi, haksız bir nedenle işten atılıyorsa o zaman öfkelenebilir. Ancak iş yerinin iflas etmesi ya da haklı gerekçelerle işten çıkartıldığını düşünmesi kişinin öfkelenmesini önler, daha doğal bir tepki verebilir bu duruma. Aslında burada sıklıkla anlatılmak istenen öfkeye sebep olan bilişsel yapılarımız düşünce yapılarımız inanç ve değerlerimizdir.

   Öfkeyi yönetememenin bedeli ise çok ağırdır. Sevdiklerimizi incitme, geri dönülmeyecek davranışlar sergileme, en uçta da başka insanların hayatlarına zarar verme şeklinde gelişebilir. Özellikle iş hayatında stresli olanlar ve özel hayatlarında sıkıntılı olan kişiler öfke kontrolü için daha sık danışmak için gelirler. Öfkeyi yönetmek mümkündür. Bunun için bilişsel duygusal ve davranışsal yöntemler kullanılarak kişinin öncelikle duygusunu kabul edip bu duyguya sebep olan düşünce yapısı nedir ve davranışlar daha sağlıklı hale nasıl getirilir bunların cevapları hipnoterapi, psikolojik danışmanlık, nlp, eft ve koçluk gibi yöntemlerle bulunabilir.

   Öfkeyle ilgili durumlarda bakış açımızı değerlendirmek, duygumuzu anlamlandırmak ve nasıl bu duyguyla başa çıkacağımızı öğrenmek mümkündür.Basit koçluk soruları bu konuda bize yardımcı olabilir. Öfkeye sebep olan nedir, nerede oluyor, ne zaman kimlerle iken oluyor gibi sorular en azından durumu tanımlamamıza yardımcı olur ve öfkeye sebep olan durumlarla karşılaşıldığında ne hissediyorum sorusuna cevabımız ve ruh halimin tanımını yapmak, bu şekilde hissetmeye başlamadan önce aklından ne geçiyor ne gibi görüntüler görüyorum ve bunun bendeki bedensel etkileri neler oluyor bunlarla ilgili bir farkındalık geliştirmek için notlar çizelgeler tutulabilir. En azından kimlerle ve hangi durumlarda ne gibi düşünceler içerisinde olduğunda bu duyguya kapılıyorum öncelikle bunun farkındalığını oluşturmuş oluruz ve sıklıkla görmüş olacağız ki yakınlık düzeyimiz artan kişilerle beklentilerimizin daha fazla olması nedeniyle hayal kırıklığı yaşama olasılığımız yüksektir ve hayal kırıklığı yaşadığımızda incelediğimizde öfke duygusunu sıklıkla hissetmemiz de olasıdır. Öyleyse bu durumda beklentilerin gözden geçirilmesi, anlamlı bir hayat nedir, daha doyumlu bir hayat nedir ve denge ne demektir gibi soruların cevapları aranabilir.

Psikolojik Danışman, Hipnoterapist, Profesyonel Koç Özlem Altaş

02242434314

05335179512

instagram: ozlemaktas30

Online eğitimler için www.plenahuman.com adresimizi ziyaret edebilirsiniz. Online eğitim programlarına kayıt olduktan sonra istediğiniz yerden istediğiniz zaman eğitimlerimize katılabilirsiniz.

Bireysel online seanslar için ise, 02242434314 nolu telefondan bize ulaşabilirsiniz.

Suçluluk Duygusu ve Kendini Affetme

Mar 16, 2017   //   by admin   //   Makaleler  //  No Comments

imagesBizim için önemli olan kuralları ihlal ettiğimizde, değerlerimize uygun yaşamadığımızda suçluluk hissi duyarız. Kendimizi yanlış bir şey yaptığımız için yargıladığımız zaman suçlu hissederiz. Suçluluk duygusunun üstesinden gelmek, yapılan şeyin sorumluluğunu üzerimizden atmak anlamına gelmez. Böyle hissetmenize sebep olan şey işe barışmanız ve her ne ise doğru olanda sorumluluk almanız gerektiği anlamına gelir. Bir danışanım hayatının bir döneminde değerleriyle uygun olmadığını düşündüğü şekilde davranmıştı. Bu davranışıyla kimseye zarar vermemiş olmasına rağmen, en büyük zararı kendisine vermekteydi. Kendisi dışındaki herkesi affedebilmişti ancak kendisini bir türlü affedemiyordu. Oysa kişinin kendini affetmesi kendine vereceği en önemli en mükemmel hediyedir.

Herkes hayatının bir döneminde hata yapmıştır. Ben hep doğru davrandım, hiç hata yapmadım, hiç yalan söylemedim diyen kişilere inanamayız. Önemli olan yapılan hatalardan ders almak, öğrenmemiz gerekenleri öğrenmek, telafi edilmesi gereken zararları telafi edebilmektir. Bazen yapılan hata o kadar hata değilmiş gibi gözükür ki, kişi hiç bir şey olmadan binlerce adım atabilir ve değerlerini ve kurallarını çiğnediğini fark etmeden felaketin kıyısına kadar yürüyebilir. O zaman bir adım bile kişiyi bu suçluluk hissiyle, depresyona, hatta intihara kadar sürükleyebilmektedir. Paulo Coelho’nun Işığın Savaşçısının El Kitabı, isimli kitabında aktardığı gibi:

‘Işığın savaşçısı, ışığı izlemenin en iyi yol olduğunu öğrenmiştir.

İhanet etmiş, yalan söylemiş, yolundan sapmış, karanlığa göz kırpmıştır. Ve sanki hiç bir şey olmamış gibi her şey yolunda gitmiştir. Sonra ansızın bir uçurum açılır, güvenlik içinde binlerce adım atmış olabilirsiniz, ancak fazladan atılan bir adım her şeyin sonu olabilir. İşte o zaman savaşçı kendisini felakete sürüklemeden önce durur.

Bu kararı aldığında şu dört yorumu duyar. ‘Sen hep yanlış yaparsın.’ ‘Değişmek için artık çok geç’ ‘İşe yaramazsın.’ ‘Bunu hak etmiyorsun.’

Başını kaldırıp göğe bakar. Bir ses ona şunu söyler.’Herkes hata yapabilir. Bağışlandın. Ama yürekten istemelisin bunu. Bu senin tercihin olmalı.’

Işığın gerçek savaşçısı bağışlanmayı kabul eder. ‘

Suçluluk duygusundan kurtulmak için şu beş adımı izleyebilirsiniz: davranışlarınızın ciddiyetini değerlendirmek, kişisel sorumluluğu tartmak, sessizliği bozmak (uygun kişiyle paylaşmak), yol açtığınız herhangi bir zararı onarmak ve kendinizi affetmek.

Affetmek gerçek bir hediyedir. Kendinize mükenneliğin hediyesini verin ve kendinizi affedin.

Sevgiyle,

İnci AKTAŞ

Hipnoterapist NLP Uzmanı Profesyonel Koç

Bursa

Duygusal Özgürleşme Tekniği (EFT), Neuro Linguistic Programming (NLP), Hipnoz ve Hipnoterapi hakkında detaylı bilgi almak için bize ulaşabilirsiniz.

EFT, NLP, Hipnoz ve Hipnoterapi’nin Kullanım Alanları:

-Panik Atak

-Depresyon

-Öfke Kontrolü

-Hipnozla Zayıflama

-Hipnozla Sigarayı Bırakma

-Ansiyete/Endişe Bozukluğu

-Obsesif Bozukluk (Takıntılar)

-Tükenmişlik Sendromu

-Özgüveni Geliştirme

-Travma Sonrası Stres Bozukluğu

-Kaygı Bozukluğu

-Dikkat ve Konsantrasyon

-Fobiler/Korkular

Online Eğitimlere kayıt için; www.plenahuman.com internet sitemizi ziyaret edebilirsiniz. Tüm online eğitimlerimize sitemizden ulaşabilirsiniz.

Ara

Kategoriler