Yalnız Yiyen Yalnız Ölür mü?

Kas 14, 2011   //   by inciaktas   //   Satış-Pazarlama  //  No Comments

 

İş hayatında ilişkinin gücü denildiğinde fazla söze gerek kalmaz. Eğer gerçekten doğru insanları tanıyor ve aranızdaki ilişkinin gücünü doğru şekilde değerlendirebiliyorsanız başarıya ulaşacaksınız demektir.

Çok da yanlış anlaşılmaya açık bir konudur. İlişkinin önemi çoğu zaman dalkavukluk etmekle karıştırılır. Ancak benim bahsettiğim ilişki bir sosyal gücü temsil eder.

Keith Ferrazzi’nin, ‘Asla Yalnız Yeme’ isimli kitabından bundan şöyle söz ediyor; Tanıdık demek, sosyal bir güç demektir. Ne kadar çok tanıdığınız varsa o kadar da çok gücünüz vardır.

Siz ilişkileri zayıf ama başarılı olma yolunda azmettiyseniz iyi şanslar. Ancak başarıya giden daha kısa yollar vardır. İlişkilerinizi güçlendirmek.

Öncelikle sevgi. Bilirsiniz insanlar tanıdıkları ve sevdikleri insanlarla iş yapmayı tercih ederler. Sevin ve sevilin. İnsanları içtenlikle övün. Ne istiyorlar? Sizden ne istiyorlar bilin. Bir kişiyle temasa geçmeden önce onu iyice araştırmak gerekir. Kimdir, ne iş yapar, ilgi alanları nelerdir vs. Çünkü onları etkilemek istiyorsak, onlar ne söylememizi istiyorsa onu söylemeliyiz. Dediğim gibi dürüstlükle… Bu şekilde hayran kazanısınız, hayran da pazarlamanın itici gücüdür.

Kimseden yardımınızı esirgemeyin. Siz başkasına yardım ederseniz onlar da size yardım eder. İnsanlara gülümseyin. Onlarla, sağlıklarıyla ve diğer sevdiği şeylerle ilgilenin. Herkese sevgiyle ve arkadaşça yaklaşın. Güzel şeyler söyleyin, kızdığınızda bile. Çünkü bir damla bal bir galon zehirden daha çok sinek avlar. Böylece insanları incitmemiş olursunuz. Övgünüzü kimseden esirgemeyin. Onlara cesaret verin. Hiçbir hata kimseyi kırmayı gerektirmez.

İnsanların ilgi alanlarına girin. İlişki içinde olmak istediğiniz kişinin ilgi alanlarına sizde ilgi duyarsanız sizi hayatlarının içine alabilirler.

Unutmayın doğru kişiler olduklarına inandığınız kişilere ulaşmak istiyorsanız yardımcılarını küçümsemeyin. Onlarla da ilişki kurabilmelisiniz. Reddedildiğinizde direncinizi kaybetmeyin. Takip edin. Başarının anahtarı nedir ki? Takip…

Çevre edinmek, insanlarla ilişki kurmak, kişinin hem sosyal hem de iş hayatında en önemli unsurdur. Çoğu zaman kişilerin kendilerini yönlendirecek tanıdıkları olmadığından şikayet ettiklerini duyarız. Çoğu da gerçekten çok iyi niteliklere sahiptir ancak doğru zamanda, doğru yerde, doğru kişiyle tanışmamışlardır.

Yalnızlık sadece ruhunuzu karartmaz, istediğiniz olanaklara ulaşmanızı da zorlaştırır. Yalnızlığı tercih etmeyin. Yapabildiğinizin en iyisini yapın, olabildiğinizin en iyisi olun. Ve çevre edinin.

Nasıl mı? Arkadaşlarınızla daha sık görüşebilirsiniz örneğin. Sonra arkadaşlarınızın arkadaşlarıyla. Sosyal kulüplere üye olabilirsiniz. Dağcılık mı yoksa fotoğrafçılık kulübüne mi üye olmak istersiniz? Ya iş adamları derneği ya da iş kadınları derneği…? Diğer derneklere ne dersiniz? Konferans ve seminerlere…

Ben bunları zaten biliyorum. Bir çok kişiyle sosyal ve iş hayatımda bir çok kişiyle temasa geçiyorum ya da geçebiliyorum da diyebilirsiniz. İşte bu çok güzel.

Ben yine de herkes için geçerli, tanışmak istediğiniz kişiyle tanışmak için birkaç görüşme kuralını burada toparlamaya çalışayım.

-Bir kişinin yanına gitmeden önce onu tanımalısınız. İlgi alanlarını, yaptığı işi vs… Sadece ikinizde basketbolla ilgileniyorsunuz diye hemen arkadaş olabilirsiniz.

-Ortak tanıdığınız birinin adını kullanabilirsiniz.

-Onun şartlarında görüşmeye hazır olmalısınız.

-Mutlaka içten bir gülümsemeyle görüşmeye başlayın.

-Beden dilinizi doğru kullanın. Dengeli bir göz teması, baş sallama ve öne eğme hareketi gibi. Kollarınızı asla hiçbir yerde bağlamayın.

-Ve mutlaka tekrar görüşme dileğinizi belirtin. Belki sonra bir e-mail atıp yeni transfer olan basketbolcuyu konuşabilirsiniz.

Unutmayalım ki en büyük zenginliğimiz dostlarımız ve arkadaşlarımızdır.

Saygılar, sevgiler..

İnci AKTAŞ

(0224)2434314

Online Eğitimlere kayıt için; www.plenahuman.com internet sitemizi ziyaret edebilirsiniz. Tüm online eğitimlerimize sitemizden ulaşabilirsiniz.

Leave a comment

Ara

Kategoriler